Skip to main content

Debatt: Du är så jävla egoistisk, jag avskyr dig!

cecilia jägenmarkFoto av Cecilia Jägenmark

Den senaste veckan har varit ganska omtumlande för mig. Jag fick en illaluktande kommentar här på bloggen som verkligen sårade mig. Det sker lite då och då att det dimper ner någonting i skräpposten så där och oftast läser jag dem inte ens. Och jag brukar inte ens nämna det här. För jag känner rent spontant att det borde jag inte behöva göra, för det borde inte ens vara någonting som existerar. Näthat finns numera överallt. Vem som helst kan hoppa på och attackera utan att behöva stå till svars. Jag har väldigt svårt att tänka mig att detta är någonting man skulle göra i sitt så kallade  riktiga liv. Eller skulle du gå fram till en människa som du sett på ICA några gånger och skrika – Du är så jävla egoistisk och självkär Hur fan orkar du med dig själv eller hur fan orkar andra människor med dig?!

Jag tror inte det. Och då ställer jag mig helt sonika frågan -  Är detta verkligen vettigt?

För att illustrera. Vi har alltså en situation här där en människa sätter sig ner och komponerar ihop ett stycke text vars enda uppgift är att såra en människa som man inte ens känner. Min fråga är varför. Varför vill man trycka ner människor på det viset. Mår man bra när man klickar på skicka kommentar, tar en slurk av sitt kaffe och tänker nu gjorde jag någonting sjukt bra här. Jag kommer vara stolt över detta ögonblick så länge jag lever.

Det förbryllar mig.

Varför känner man sig manad att göra en sådan sak. Vad är det som driver denna människa. Ilska, förmodligen, avundsjuka, möjligtvis, omtanke, absolut inte. För jag kan svära på mitt liv att om kommentaren på något vis hade innehållit någon form av konstruktiv kritik som jag hade kunnat applicera i mitt liv. Då hade det varit en helt annan situation. Men oftast är det meningar i stil med att jag inte ska tro att jag är någonting speciellt. Att jag är fet, att jag har gjort en operation för att gå ner i vikt och inte har gjort någonting själv. (ett helt annat inlägg, tro mig.) Eller något i stil med att personen avskyr mig, jag är äcklig eller min personliga favorit; jag har en meningslös existens. Att jag lika gärna kan ta mitt liv, så att personen slipper se min fula nuna.

Det jag inte riktigt förstår är; Om man nu verkligen avskyr en människa på en sådan grundläggande nivå som dessa kommentarer påvisar. Varför läser man, varför följer man denna person på samtliga sociala medier. Är det för att man söker lite spänning? Eller kanske för att man vill bli arg? Man vill störa sig och man vill läxa upp personen lite då och då, under ett påhittat namn, givetvis. Man kan inte låta bli eller vad är det frågan om här?

Min personlighet är full av färg som jag mer än gärna delar med mig av. Men är det här priset man får betala för att man gör valet av att öppna sig och bjuda in människor att ta del av ens liv på ett offentlig forum? Får man betala sin inre drift och önskan att skina lite extra genom att ta emot slag, spott och kränkande kommentarer på en daglig basis? Är det meningen att man bara ska klara av det och ha någon inbyggd rustning? För jag vet inte om jag är stark nog.

Jag vet inte om jag vill vara med i leken om den ska vara så här våldsam.

Näthat är så 2002, min fråga är om vi inte kan försöka hjälpa varandra framåt istället för att fälla varandra varje chans vi får? Tänk om internet hade varit fullt av kärlek och positivitet istället för det här illaluktande träsket som vi nu vandrar i. Och jag har inga stövlar.

15 thoughts to “Debatt: Du är så jävla egoistisk, jag avskyr dig!”

 1. Personen som skrev det måate vara väldigt ego som tror något sånt!

  Skulle du vara ego? :O Om man läser väldigt ytligt kanske man kan tro det men inte annars.

  [Svara]

 2. Jadu Malin…
  Människor är helt enkelt idioter av olika grad. Av NÅGON anledning jag inte kan förklara älskar vissa människor att ge sig på och hata andra som är synligare än dem.

  som du vet har jag avslutat flera bloggar av olika anledningar. Ingen har dock varit pga näthatet, men pga av att människor vill den som figurerar i forumet illa på ett eller annat sätt.

  När jag var ung och dum dock… När jag naivt anmälde mig till en dokusåpa och kom med… Jag trodde det skulle bli ett kul äventyr… Men… Let’s don’t even go there!

  Då tyckte människor att det var ok att inte bara näthata utan även vardagslivshata, utan att veta egentligen något alls om mig. inte ens på grund av en bild jag själv målat upp, som jag iaf har möjligheten att göra i mina cyberforum… Utan pga en bild som någon annan målade upp av att klippa ihop ca 160timmars film till mindre än 12…

  Det var tydligen ok att ringa mig mitt i natten, dygnet runt och vräka ur sig precis vad man kände, flåsa i luren eller bara vara tyst… Det var ok att sälja privata bilder från ett gammalt förhållande till både porrsidor och kvällsposten och att sedan idka utpressning på mig… eller varför inte maila dessa till min lillebror, eller pappa?

  Hatet är dessvärre inte nytt gumman… Bara forumet 🙁 Lunarstorm och Kjamar är förlorat sedan länge och vi glada nätmuppar som förr brukade vara ett team, är nu precis alla möjliga människor och dessvärre även fler idioter.

  Stå på dig gumman. Du är hatad för att du är unik, för att din glans och utstrålning inte går att ta kål på och det retar tydligen på alla möjliga sätt och vis…
  Du är bäst och det innebär att det alltid kommer att finnas avundsjuka och de som vill känna sig bättre än dig genom att skada dig.

  Och nä… Rustningen växer aldrig ut – det fortsätter att göra ont – Man lär sig att hantera smärtan

  Men kom ihåg gumman! Ingen kan sätta sig på dig så länge du inte tillåter det.
  Du är en stjärna! Fortsätt att gnistra och lysa som en sådan!

  [Svara]

  Malin Sörmlind svarade:

  Fantastiska människa..

  TACK för dessa ord. <3

  [Svara]

 3. konstigt, det blir bara stora bokstäver här. Det ser ju ut som att jag skriker nu ju. 🙁

  tråkigt med såna kommentarer. 🙁 Min åsikt är den att har man inget snällt att säga till en person så ska man vara tyst. Det borde verkligen den som kommentrerat så dumt till dig, ta åt sig! Man har aldrig någon anledning att vara otrevlig.

  [Svara]

 4. Nu verkar jag vara helt knasig, ser att det inte blir stora bokstäver i kommentaren sen. Skönt att det inte var något knas med min dator iallafall. :p

  [Svara]

 5. Nej du Malin. Förstår inte heller faktiskt varför folk gör såhär. Tycker synd om dem egentligen som måste agera utåt och såra någon annan. Gör deras själ så ont? 🙁
  Du om någon är liksom inte ego. Ta bort e:et. Du är go! 😀

  [Svara]

 6. Om man ändå kunde förstå hur de tänker när de sitter framför skärmen och hur orkar man med sig själv egentligen? Mår man verkligen bättre av att spy ur sig en massa skit till någon man inte känner?
  Skaffa en dagbok, terapeut eller vad som helst, men har man inget snällt & säga ska man vara tyst. Speciellt när man inte ens känner den andra människan!

  Miljaaaaaarders kramar till dig <3

  [Svara]

 7. Förstår det inte heller.. Visst att det kan göra ont en liten stund, men det är bara att strunta i, annars drunknar man i allt hat.

  Du är underbar, glöm aldrig det! Personen i fråga har väl en blogg och personlighet som varken är vacker eller bra att hen måste få uppmärksamhet på annat sätt.

  I love you <3

  [Svara]

 8. Vilka kloka ord och ett bra inlägg som väcker tankar! Det gör mig så arg när man skriver elaka kränkande saker till en annan människa och kan dessutom inte stå för vem man är. Dessutom bara kräka ur sig dumma saker bara i syfte att såra. Tycker vi har levt länge nog med den dumma Jante och borde förevigt förpassa hen till en varmare plats. Bättre att stötta och hjälpa varandra fram och glädjas åt andras framgång istället för att göra det till sin mission att trycka ner någon för sitt höga nöjes skull! Tycker att dessa som nu tycker så illa om dig och det du skriver kan byta sida och läsa nått de tycker om istället. Hoppas du nu inte låter dig tryckas ner utan fortsätter skriva och att vara du! För det är DU bäst på!
  //Lizzan

  [Svara]

 9. Jag tror att Folk som skriver elaka och kränkande kommentarer mår otroligt dåligt egentligen. Kanske handlar det om väldigt dålig självkänsla? Kanske kommer personen från en dålig uppfostran? Det finns en miljon olika anledningar till att skriva en taskig kommentar, men jag tror nog fasiken inte att en normal (och vad sjutton är normal egentligen?!) människa skulle sätta sig ner och skriva en så jäkla elak kommentar till någon. Bara för att. Men det är ju bara jag. Jag skulle inte må bättre för det. Trots att det visst finns människor som retar gallfeber på mig, eller som har åsikter olika mina. Visst finns det stunder då jag skulle vilja banka någon i huvudet. Men jag gör det inte. Och det är väl det som skiljer folk åt; vissa har en gräns och inser att det är fel, andra har det inte. Taskiga kommentarer är bara att skita i, även dom det är bra mycket lättare sagt än gjort. Det är inget att lägga tid eller energi på. Fast det är klart, varför ska man ens behöva ta sig tid att radera skiten när den aldrig borde ha existerat. Mobbning är det värsta jag vet.

  [Svara]

 10. Jag tror att människor som skriver nedlåtande saker har inget bättre för sig. de är fast i att se negativa saker runt omkring sig. frågan är varför läser de din blogg om de inte gillar dig?
  Jag gillar din glädje i dina inlägg, för den känner jag och blir glad. men även att du tar upp allvarliga saker. Jag förstår att du tar åt dig, för det är mänsligt. Men ödsla inte tid på dem. utan tänk såhär,
  jag duger som jag är. Jag är Malin.

  [Svara]

 11. Oh Malin!
  JAg säger bara skit i dem, fast håller med dig det tar ibland ändå, men tänk DÅ ATT det är den som skriver kränkande som mår dåligt. Den behöver mer av positivtet och glädje. tänk jag ska fan i mig inte slösa min energi på denna sjuka människa .
  Jag blir så pigg och glad och upplever så många goa skratt och stunder med dina inlägg både här och på FB ,så jag skulle ju deppa lite om du la av…du är så go! och du lär nog mig och många andra att var positiva! Tack för alla goa inlägg kram MOnica

  [Svara]

 12. En bloggare jag följer skrev en viktigt inlägg om näthat för några dagar sedan!
  http://www.bonjourvintage.se/sant-som-ar-viktigt/jag-maste-beratta-en-viktig-sak/

  Hon skrev även detta efter det första inlägget!
  http://www.bonjourvintage.se/fina-saker/ror-inte-min-bloggkompis/

  Det är så hemskt att det ens finns personer som orkar lägga ner tid på att försöka trycka ner andra. Jag tror att dessa människor inte mår bra med sig själv och därför måste skriva saker till andra människor (ofta om utseendet gissar jag) för att försöka må bättre. SÅ därför tycker jag att du ska strunta i dem och tänka att du är så himla mycket bättre än dem och sträcka lite extra på dig. För du är så fantastiskt fin och jag gillar din blogg så himla mycket. Stå på dig malin! 🙂

  Kram!

  [Svara]

Kommentera

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggare gillar detta: