Skip to main content

Bakelser med kanel, vanilj och karamell

För ett år sedan, tror jag, såg jag ett av Jamie Olivers otaliga matlagningsprogram. Han gjorde en bakelse som etsade sig fast i mitt minne, precis bakom sommaren 1991 och strax framför all fakta inför provet om industriella revolutionen som vi hade i åttonde klass. Där någonstans låg det och vilade tills jag här om dagen fick ett sug efter att baka någonting inför min födelsedag. Ska man bjuda min farmor, mormor och syster på någonting i kak eller bakelseväg så måste man provbaka för att kunna rätta till i receptet innan man ställer fram fatet på den stora dagen. Ingen press eller så. Absolut inte.

Resultatet blev iallafall fantastiskt, jag nästan svimmade när jag tog en tugga. Ni måste helt enkelt prova dessa!

Så här gör du dessa smarriga smördegsbakelser med smak av kanel, vanilj och karamell.

Ingredienser:

  • Ett paket av färdig smördeg, jag använde en sådan där rulle.
  • En påse vaniljkräm
  • Kanel
  • Socker

Så här gör du:

1. Rulla ut smördegen och pudra hela arket med kanel. Rulla sedan ihop smördegen igen och skär i lagom stora bitar. Precis som när du gör kanelbullar.

2. Ta fram en muffinsplåt och tryck ut dina små “bullar” inuti dem, precis som pajskal! Det du gör nu är att “förstöra” smördegen, den kommer bli helt kräjsi och inte riktigt veta vilket håll den ska svälla åt, det är precis det du är ute efter! In med plåten i ugnen, tio minuter varmluft 175 grader.

3. Gör vaniljkräm enligt anvisningarna på paketet.

4. Ta ut din plåt ur ugnen, ta en kniv och peta isär toppen för att fylla dina kompisar med vaniljkräm. När du fyllt alla ställer du tillbaka dem i ugnen igen, tio minuter till borde duga bra.

5. Gör karamell. Jag hade inte en aning om hur man gjorde, men jag är en modig själ och testar mig fram. Jag smälte socker på låg värme under ständig omrörning. När den var helt klar i färgen tog jag en sked och ringlade karamellen över mina små bakelser. Men var försiktiga med karamellen! Det kan gå riktigt illa om man inte är vaksam.

6. Ställ bakelserna åt sidan och låt dem svalna samt karamellen stelna. Serveras gärna samma dag, de har en tendens att bli lite sega annars.

Låt det väl smaka vänner!

2 thoughts to “Bakelser med kanel, vanilj och karamell”

Kommentera

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggare gillar detta: