Skip to main content

Iso, en herre med attityd

Det var länge sedan jag skrev något om grabbarna. Många har undrat hur det går med det lilla livet och det tänker jag nu förtälja. Iso är nu snart sju månader och det med besked. Den här fantastiska trotsen börjar visa sig mer och mer men jag möter det med lugn. Lite orättvist, för Iso vet ju faktiskt inte att jag är van vid hundar i femtiokilosklassen. Så jag mer möter hans små upptåg med ett ironiskt litet leende och nickar.

Det fungerar inte att höja rösten, skrika och gorma. Han blir bara stressad och försöker gottgöra med alla trick han någonsin lärt sig. Lugnt och fint är melodin som fungerar på denna lilla herre. Många skulle nog säga att jag är ganska hård mot mina djur, men jag förväntar mig ett beteende och det lönar sig absolut inte att behandla dem som små bebisar. Jag använder väldigt sällan nej. Ordet nej sagt i en skarp ton används bara om någonting måste sluta omedelbart, annars dör du.

Exempel: Hunden springer ut mot vägen, det kommer en buss. NEJ. Han stannar omedelbart. För de vet att jag menar allvar. Jag är mer för subtila signaler, kroppsspråk och energi. Oftast räcker det att jag skakar lite sakta på huvudet eller håller upp ett finger för att de ska sluta. Eller ett kort, lägg av. Jag har valt att träna på det viset för att jag vill inte befinna mig i en situation där jag måste avsluta en konversation för att rappa ordet nej trehundra gånger på trettio sekunder. Korta kommandon, röstlägen och mycket kroppsspråk är det som fungerar bäst för mig och mina hundar.

Iso har några olater, precis som alla andra valpar, saker som jag jobbar på. Han börjar bli bättre med att respektera att man inte springer över folk och hoppar som man vill, men han satte tassen i min kaffekopp några gånger innan den skruven började snurra i hans hjärna.

Killarna är som ett gift par och finner en otrolig säkerhet i varandra. Jag lägger mycket energi på att ge dem samma mängd av kärlek, träning och omvårdnad. Ingen favorisering.

Jag visste att det skulle bli en stor skillnad med att ha två hundar, men jag trodde inte att det skulle bli så här bra.

För den som vill se bebisbilder på Iso, kan klicka här!

12 thoughts to “Iso, en herre med attityd”

 1. Väldigt bra tips!

  Hur gör du för att hålla dig lugn när hunden verkligen trotsar och inte lyssnar. Jag blir galen på min hund ibland!!!

  [Svara]

  Malin Sörmlind svarade:

  Jag ignorerar allt beteende som jag inte vill ha. Studsar han så väntar jag. Finns ingen mening att skrika och gorma när hunden är så stressad, det blir bara mer stress av det.

  Så jag väntar och när jag känner på hans energi att NU kan jag säga något, då ger jag ett kommando. Ofta kan jag säga Iso.. Luuuugn i en lite viskande ton, så att han förstår att jag är inte arg, jag uppskattar bara inte det beteendet han nu visar. Det fungerar på honom.

  Men en del gånger måste man visa tydligt att det DÄR är inte okej. Då gör jag mig så stor som jag bara kan och stampar till i marken. Då händer någonting som gör att hans tankebana ändras av ren förvirring och han blir nollad och kan lyssna.

  Hoppas att dessa tips kanske kan hjälpa dig!

  [Svara]

 2. Dina pojkar är så fina!! Vilka raser är de?

  [Svara]

  Malin Sörmlind svarade:

  Tack!

  Mandus är en cavalier king charles spaniel av färgkoden blenheim.

  Iso är en Chinese Crested Dog, eller en Powderpuff. Jag kallar honom för en kinesisk nakenhund med en himla massa hår! ;D

  [Svara]

 3. Låter helt otroligt, underför ’mannen som talar med hundar’ 😀
  Du är helt fantastiskt! Skriv gärna mer om vad du har för metoder med dina hundar,
  det är väldigt -väldigt- intressant 😀
  KRAM

  [Svara]

  Malin Sörmlind svarade:

  ÅH tusen tack!! Blir otroligt glad över sådana kommentarer då det verkligen är någonting som jag brinner för.. Är det något speciellt du vill veta mer om eller ha tips om? 🙂

  [Svara]

  Jessica svarade:

  Själv har jag inga hundar så tips är något roligt att läsa om bara 🙂 Typ personlighetsutveckling hos hundarna kanske, problem du stöter på och hur du löser dem (du skrev lite om det i detta inlägg). Funderingar hos dig själv, ja, lite allt möjligt. 🙂

  [Svara]

  Malin Sörmlind svarade:

  Detta skall ordnas! Oj oj oj så roligt!

  [Svara]

 4. ELLER hur de är som hundar 🙂 Allt sådant är intressant 😀

  [Svara]

  Malin Sörmlind svarade:

  Haha, ett sådant inlägg kan ordnas! 😀

  [Svara]

Kommentera

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggare gillar detta: